Presszó

2017.jún.04.
Írta: KoviSzil 1 komment

Terrortámadás Londonban: gázolás, késelés, hat halott, 48 sérült

  • Szombat éjjel, vasárnap hajnalban egy fehér kisbusz felhajtott a London Bridge-re, és több embert elgázolt.
  • A közeli Borrough Markethnél az elkövetők embereket kezdtek késelni.
  • 6 ember meghalt, 48 embert vittek kőrházba
  • A három támadót lelőtte a rendőrség
  • A rendőrök Vauxhallhoz is kivonultak, szintén késelés miatt, később azonban közölték ennek nincs köze a másik két ügyhöz
  • A brit miniszterelnök és a rendőrség is terrortámadásról beszél
  • Egyelőre nem vállalta magára a támadást semmilyen szervezet
  • A rendőrség három elkövetőt agyonlőtt.
  • Egy rendőr arcába kést állított az egyik elkövető.

 

Gyalogosokat gázolt el szombat este egy fehér furgon London egyik legismertebb hídján, a London Bridge-en. A hidat lezárták, a helyszínen nagy erőkkel felvonultak a fegyveres rendőri egységek. A BBC-nek beszámoló szemtanúk szerint a jármű nagyjából 80 km/h-val haladt, a városközpont irányából érkezett, szándékosnak tűnt a gázolás.
A furgon továbbhajtott, a támadók kiszálltak késekkel. A London Bridge-hez közeli Borough Market-nél rontottak be egy étterembe, és a vendégekre támadtak, többeket megsebesítettek. A rendőrök lelőttek három támadót, megsebesült egy rendőr is

Szemtanúk nyilatkozatai alapján a Borough Market környéki kocsmákba is bementek a londoni merénylők szombat éjszaka, hogy megkéseljék a vendégeket. Az egyik vendég azt mondta, hogy hidegvérrel, megfontolt nyugalommal szúrták meg egymás után többször is áldozataikat. 
Voltak, akik poharakkal, üvegekkel, székekkel vagy akár asztalokkal próbálták megfékezni a terroristákat. "Poharakat és üvegeket dobáltam feléjük, tudom, hogy hülyén hangzik, de meg akartam menteni az emberek életét" - mondta az egyikük. 

Theresa May miniszterelnök szerint valószínűleg terrortámadás történt. Sadiq Khan londoni polgármester gyávának nevezte a támadást. A környék hoteljeit kiürítették, az embereket megkérték, hogy kerüljék a közeli helyeket. Vasárnap reggel összeül a britek különleges bizottsága veszélyhelyzetekre, a Cobra. Egyelőre senki nem vállalta magára a támadást, bár ezt nem rögtön szokták.

Utoljára két hete volt terrortámadás Nagy-Britanniában, amikor egy fiatal férfi felrobbantotta magát Ariana Grande koncertje után

 719xgitdym3it4bfs.jpeg

 

 

 

 

 

Gulyás Márton védőbeszéde

"Sajnálatos módon a Köztársaság Elnöki Hivatal, ami egy rendkívül fontos intézménye lenne a magyar népnek abban a tekintetben, hogy garanciáját adja a szabadságjogok érvényesítésének, ezt a funkcióját megszüntette, felmondta. Egy az egyben kinevezőinek a szolgálatába állította ezt a hivatalt és annak működését. Nem most, ezt elismerem. Jóval régebb óta, de azt gondolom, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban.
Én a cselekedetemet azért hajtottam végre - nem véletlenül narancssárga festékkel, ami nyilvánvalóan a kormánypártok színére utal - hogy nyilvánvalóvá tegyem, hogy ez nem egy független állami intézmény, hanem egy fideszes intézmény.
Ilyen tekintetben nem tekinthető annak, aminek hazudja saját magát. Ne is kezelje annak a magyar nép, aminek hazudja magát, hanem kezelje annak, aminek minősül: egy fideszes pártintézménynek.
Ha van valami, amit őszintén sajnálok, és amiért bocsánatkéréssel tartozom, úgy a bíróság, úgy az ügyész urak és az ügyészség intézménye irányába, úgy a megjelent polgártársak, a sajtó képviselői és általában a magyar nép irányába, az az, hogy miért vártam ennyi ideig.
És hogy miért csak a Köztársasági Elnöki Hivatal épületét kezdtem el festékkel megdobálni, miközben nyilvánvaló, hogy a Magyar Nemzeti Bank épülete ugyanígy ezért kiált, a Főügyészség épülete ugyanezért kiált, sőt gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy a parlament épülete is ugyanezért kiált.
Nem beszélve a Választási Bizottság épületéről, a Nemzeti Választási Iroda épületéről. Mentségemre szóljon, enyhítő körülményként vegye figyelembe a bíróság, hogy legalább a Nemzeti Választási Irodával szemben valamiféle korrekciós eljárásra tavaly már kísérletet tettem, nem az én szégyenem, hogy az sajnos csak eddig jutott el.
Azt szeretném még a védelmemben elmondani, hogy amennyiben innen kiszabadulok, ami az előzetes fogva tartás után fog megtörténni, vagy most a tárgyalást követően, én csak arról tudom biztosítani a tisztelt bíróságot, és általa mindenkit, akit az előbb megszólítottam, hogy nyilvánvalóan nem fogom visszafogni magamat a további hasonló cselekedetektől, hanem egészen addig, amíg ez a rezsim meg nem bukik, és a magyar nép vissza nem veszi az önrendelkezését ezektől az elnyomóktól, addig én és nyilvánvalóan további polgártársaim ezeket a cselekedeteket folytatni fogjuk. Egészen egyszerűen azért, mert nem hagyott nekünk más lehetőséget erre a kormánypárt.
És zárásként csak annyit szeretnék idézni, hogy a jelenleg regnáló miniszterelnök a rendszerváltás előtt egy hasonló tárgyalásra igyekezvén és hasonló tárgyalás után azt a nyilatkozatot tette az akkori Fekete Doboz kameráinak, hogy az a hatalom, amely nem képes a civilizáltan megformálódó társadalmi erőkkel párbeszédbe bocsátkozni, az a hatalom csak magának tehet szemrehányást, - és most nem őt fogom idézni, hanem saját magamat - csak magának tehet szemrehányást akkor, amikor ez a nép majd ellene fog fordulni. Én továbbra is békésen és erőszakmentesen fogom folytatni a saját cselekedeteimet, ahogy tettem ezt eddig is. Ezt nagyon fontosnak tartom hangsúlyozni. Emberéletben kárt soha nem kívántam tenni, soha nem is fogok kívánni tenni. Viszont abban nem ígérhetek semmifajta visszalépést, hogy a magyar nép számára elősegítsem azt a helyzetet, hogy az elnyomói ellen végre valódi, hathatós eszközökkel fel tudjon lépni, hangsúlyozom: az erőszakmentesség talaján állva továbbra is. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak."

Markolót blokkoltak a Ligetvédők: egy fejsérülés

Ma hajnalban (fél 4 körül) a Pecsánál a behajtani akaró munkagépet - markolót - sikeresen blokkolta néhány ligetvédő. KIsebb incidensekkel járt a dolog, az egyik ligetvédőt kis híján elsodorta a munkagép, a másiknak  fejsérülést okozott.

Amikor a ligetvédők telefonon kihívták a rendőrséget, a munkagép vezetője azt hátrahagyva elmenekült (! ?)  a helyszínről.

 

Kép:  Kiripolszky Csongor.

 

17038545_10155078724844513_343145879674617829_o.jpg

 

Cenzúrázták Orbán Viktor beszédének leiratát

Orbán Viktor miniszterelnök a héten a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évadnyitóján többek között arról beszélt, hogy

meg kell őrizni Magyarország etnikai homogenitását.

Ez a mondat viszont a leíratba nem került bele (ki tudja, miért, tippelni sem merünk...).

Kovács Zoltán a délutáni kormányinfón állította, hogy biztosan tudja,

a miniszterelnök nem mondott ilyet.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője szerint viszont 

elírták a leiratot.

 

Haha.  :D

Megszűnhet a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete

Megszűnhet a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME).

A Világgazdaság iparági forrásokból úgy értesült, hogy a televíziós piac egyik meghatározó szereplője, a TV2 Csoport kiléphet a szervezetből, mert az elmúlt napokban megkérdőjeleződött működésének szakmaisága a televíziós reklámbevételekkel kapcsolatos adatszolgáltatást érintő szivárogtatások miatt.

Orbán Rachel: szendvics után fontos zsemle

Ráadásul  'induló férfiak" között....  hm.

Ami igazából nem új hír: a pár évvel ezelőtti videóban ugye szendvicsben voltak az Orbán-lányok - ezek után a zsemle, hogy úgy mondjam, kisasszonyos visszafogottság.

Legalábbis LindekIn-es profiljából valami ilyesmi derül ki.  Az igényes (khm...) angolsággal megírt CV-ben olvasható, hogy hogy fontos zsemlét ("important roll") játszik a Kempinskiben minden olyan induló férfiak csoportja (??  "departmen"), melyben résztvett.

Bele sem merünk gondolni, mik történhettek ott a Kempinskiben.

 

16938720_10211866099426013_1807843167167827029_n.jpg