Így fűtünk Magyarországon

Hazánkban a települések több mint felén közepes vagy súlyos a lakossági fűtésből származó légszennyezés, az energiaszegénység a települési önkormányzatok csaknem 80%-át érinti

A tél nem csak a karácsony és a téli szünet, hanem a fűtési szezon ideje is.
A WWF Magyarország az idei Föld Órája alkalmából felmérést indított a települési önkormányzatok körében a fűtésre és energiahatékonyságra vonatkozóan. A felmérésben kimagasló számú, 701 helyi önkormányzat vett részt, amely az összes magyarországi önkormányzat 22%-a.

„Az önkormányzatok pénzügyi és humán erőforrásai a lakosság hőellátásának javításában is korlátozottak. Az energiaszegénység a települések négyötödét érinti, több mint felénél pedig közepes vagy súlyos problémát jelent a lakossági fűtésből eredő légszennyezettség” - mondta Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország Éghajlatváltozás és Energia programjának vezetője.

wwf_energiahordozo.jpg

 

A felhasznált energia-hordozók mutatják, hogy jelenleg a földgáz dominál, ennek ráadásul sokféle felhasználási (tárolási, tüzelési) módja van.

A földgáz, bár kevésbé terheli a levegőt közvetlenül, szintén termel széndioxidot, és nem megújuló energiaforrás

(Egységnyi (1 m3) földgáz teljes mértékű elégetéséhez megközelítőleg 10 m3 levegő szükséges. Égése során nem keletkezik füst, sem korom (tökéletes égés esetén), sem pedig hamu. A keletkező égéstermék vizet (12-19%), szén-dioxidot (8-11%) és nitrogént (70-80%) tartalmaz. A fatüzelés viszonylag sok nitrogén-oxidot, szén-monoxidot, port és hamut bocsát ki.)

Levegőszennyezés

wwf_leszennyezes_b.jpg

 

Elsősorban a hegyvidéki, dombsági területeken okoz légszennyezettséget a fűtés. Ennek
hátterében a domborzat mellett a nem megfelelő tűzifával és a lignittel, szénnel
való fűtés állhat.
A válaszoló helyi önkormányzatok közel egytizede használt szenet vagy lignitet a szociális
tüzelőanyag programban az elmúlt három évben. Az okok között elsősorban az olcsóság, az egyszerűbb kiosztás és kezelhetőség szerepelt, illetve, hogy könnyebben beszerezhető az adott önkormányzat számára, mint a tűzifa.