Megerőszakoltak harminc fiút egy menekülttáborban

aattp-rape-victims-.jpgMegerőszakolt harminc fiút egy takarító a délkelet-törökországi Gaziantep tartomány Nizip településének 14 ezer férőhelyes menekülttáborában - írta csütörtökön a BirGün című török napilap.

    A 29 éves vádlott, Erdal E. ellen már folyik az ügyben a per. A férfit még 2015. szeptember 2-án tartóztatták le, miután beismerte tettét. A Habertürk hírtelevízió értesülése szerint az ügyészség 289 év börtönbüntetést kért az elkövetőre.
    A takarító három hónapon át bántalmazott szexuálisan nyolc és 12 év közötti kisfiúkat, akiknek 1,5 és 5 török líra (mintegy 140 és 475 forint) közötti összegeket adott hallgatásukért. A visszaéléseket többnyire mosdókban és mellékhelyiségekben követte el. A vádlott szerint a kisfiúk bátorították a nemi kapcsolatra. A gyerekek családjuknak panaszkodtak az általuk átéltekről, de a férfira a tábor őrei is felfigyeltek. A takarító mindig olyan helyre ment a kisfiúkkal, amely kiesett a biztonsági kamerák látóköréből.
    A BirGün emlékeztetett arra, hogy a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) hibátlannak minősítette a török miniszterelnöki hivatal katasztrófavédelmi igazgatósága (AFAD) által üzemeltetett tábort, amelybe egyébiránt a migránsválság megoldását célzó tárgyalások keretében áprilisban ellátogatott Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke és Ahmet Davutoglu török miniszterelnök. Tusk akkor úgy értékelte a látottakat: Törökország bánik a leginkább példamutatóan a menekültekkel a világon.
    Az AFAD nem tudott a gyerekkel történtekről - írta a lap. A katasztrófavédelmi igazgatóság írásos nyilatkozatban közölte: a takarító nem volt büntetett előéletű. Az intézmény meghozta a megfelelő óvintézkedéseket a hasonló esetek elkerülése érdekében - hangoztatták.
    A lapnak egy vezető katonai tisztségviselő azt mondta: "Katasztrofális, ami történt, és az AFAD felelőssége elsődleges".
    A legfőbb ellenzéki tömörülés, a Köztársasági Néppárt (CHP) csütörtökön közölte: pénteken négyfős vizsgálóbizottságot küld a helyszínre.