15 éves fiút gyanúsítanak az utóbbi évek legnagyobb brit internetes adatlopásával

Egy 15 éves fiút vettek őrizetbe hétfőn az utóbbi évek legnagyobb brit internetes adatlopási ügyében.

adatlopas.jpgA fiatalkorú gyanúsítottat a Scotland Yard hétfő esti bejelentése szerint Észak-Írországban fogta el a helyi rendőrség. A bejelentés szerint a Scotland Yard kiberbűnözés elleni ügyosztálya és az észak-írországi rendőrség (PSNI) széleskörű együttműködése vezetett az egyelőre meg nem nevezett fiatal őrizetbe vételéhez.
    A támadás az egyik nagy-britanniai internet- és telefonszolgáltató, a TalkTalk szervereit érte a múlt hét második felében.
    A cég még hétfőn sem tudott teljes körű tájékoztatást adni arról, hogy a betörés mekkora károkat okozott, de a vállalat szerint továbbra sem lehet kizárni, hogy a hacker mind a 4 millió TalkTalk-előfizető személyes adataihoz - köztük postai és email-címükhöz, banki és hitelkártya-adataikhoz, születési dátumukhoz - hozzáfért.
    

A vállalat vezérigazgatója, Dido Harding a hétvégén elmondta, hogy email-üzenetet kapott, amelynek küldői "váltságdíjat" követeltek azért, hogy ne hozzák nyilvánosságra az előfizetők eltulajdonított adatait. Harding szerint ugyanakkor egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a zsarolók azonosak-e azokkal, akik feltörték a TalkTalk szervereit.
    A brit sajtó szerint több előfizető is arról számolt be, hogy telefonhívásokat kaptak, amelyekben a hívó a TalkTalk biztonsági illetékesének mondta magát, és pontosan tudta személyes adataikat. Több ízben a hívóknak állítólag sikerült is rászedniük a cég előfizetőit, akiknek bankszámlájáról esetenként több száz fontot leemeltek.
    A cég tájékoztatása szerint ugyanakkor a betörők közvetlenül a TalkTalk adatbázisából nem tudták megszerezni az előfizetők bankszámla-hozzáférési adatait.
    A szolgáltatót rendkívül éles bírálatok érték, mivel kiderült, hogy szakértők már jó ideje figyelmeztették a vállalatot biztonsági rendszereinek hiányosságaira.
    Hétfőn a londoni alsóház belügyi bizottsága közölte, hogy hivatalos vizsgálatot indított az ügyben.

(Kertész Róbert,MTI)